propostes del MALL-CUP-PA
Breu síntesi de les propostes del MALL-CUP-PA 



1. La sobirania nacional i el dret a decidir el nostre futur com a catalans

Tots els pobles tenim el dret a decidir el nostre futur i a escollir el què volem: el país, el tipus de govern, les bases democràtiques, com han de ser les institucions. I és des dels municipis i la regeneració democràtica on ha d’estar la base d’aquesta transformació.
La sobirania política hauria de comportar igualment la sobirania en altres àmbits del país: energètica, alimentària, econòmica, social i ambiental.
Aquest no serà un procés fàcil i caldrà marcar des d’un inici els objectius, els desenvolupament en el temps i sobretot, que la ciutadania estigui informada i pugui participar d’aquesta complexitat.


2. La justícia social i la igualtat d'oportunitats de les persones

Redistribuir el pressupost municipal per tal de millorar els serveis a les persones i evitar l’exclusió  de grups socials. Crear els Consells Consultius relacionats per oferir espais de debat i de millora en els serveis municipals a les persones.
Atorgar la màxima transparència i accessibilitat a l’oferta pública municipal de treball i de subvencions més enllà pels mínims establerts per la llei.
I millorar els mecanismes municipals per tal que la ciutadania es pugui protegir d’un mal funcionament de l’administració pública local.

3. La radicalitat democràtica amb la participació ciutadana i la transparència informativa com a pilars fonamentals

Tota la ciutadania som responsables de millorar el nostre poble, participant en les decisions municipals, millorant la consciència dels drets i deures ciutadans i garantint el debat plural. Volem una democràcia de màxims. Cal perdre la por a opinar i participar en la vida política municipal.

4. Millorar i reorientar els serveis municipals: remunicipalitzats, alternatius  i supramunicipals

Informar la ciutadania dels costos reals i personal dels serveis, fer-ho públic i debatre les solucions alternatives més econòmiques i respectuoses amb el medi ambient: reduir l’externalització privada dels serveis municipals, treballar amb cooperatives de serveis amb sensibilitat laboral i ambiental i compartir serveis amb altres municipis.
Publicar els cost i la periodicitat dels serveis urbans, la repercussió per barris i garantir l’equitat d’inversions i manteniment per barris. Crear el Consell Territorial on les associacions de veïns hi estiguin representades i opinin. Planificar i fer públiques les actuacions de manteniment.

5. El respecte medi ambiental i una gestió territorial sostenible

Cal crear instruments municipals i supramunicipals que fomentin l’”economia verda” de proximitat i que siguin compatibles amb el medi ambient. Iniciar el camí cap a un municipi més autosuficient, potenciant les energies renovables, la pagesia i la ramaderia ecològiques, la gestió ecològica dels boscos. Potenciar la creació de  nous llocs de treball des de l’ecologia. I lluitar contra la pobresa energètica.
Millorar els mecanismes d’informació, participació i debat ciutadà en la planificació urbanística del territori. Protecció màxima dels espais de vàlua ecològica i paisatgística.