Escrits del MALL als butlletins municipals


Butlletí de data 10 de gener de 2023

Hem treballat i treballarem perquè Llinars tingui millors estàndards democràtics, socials i ambientals!

 

Des del MALL hem treballat i fet propostes les darreres 5 legislatures per millorar els nivells democràtics, socials i ambientals del nostre poble: mocions, consultes, modificacions de reglaments, al·legacions que no han estat acceptades per ERC, PSC, Junts o Ciutadans.

Lamentablement l’acció de govern d’ERC va en sentit contrari, ja que dificulta la participació dels partits de l’oposició: no tenint espai propi on reunir-nos, fent-nos pagar per ocupar l’espai públic, no podent participar en l’agenda ni al web municipal,... Els partits de l’oposició també representem molts llinarssencs/ques als qui s’està silenciant. És democràtic?

Un altre exemple el trobem en el Castell Nou. La seva compra ens ha costat 4.000.000€, els honoraris tècnics del projecte de rehabilitació ens costaran uns 448.404€ i la futura rehabilitació uns 5.399.625. Quasi 10.000.000€. I ni als partits de l’oposició ni als ciutadans se’ns ha tingut en compte a l’hora de fer aquesta inversió ni decidir el seu futur ús.

Els clubs esportius del poble han endegat una campanya per reclamar l’ampliació dels equipaments esportius per poder donar cabuda a tota l’activitat que cada club dona a la seva activitat de formació. Aquest no és un problema que aparegui d’avui per demà i no es pot entendre la manca de planificació que hi ha hagut.

L’equip de govern d’ERC denega ajuts d’urgència social a la ciutadania perquè s’excedeixen els barems econòmics socials, però sense dir en la resolució municipal quina és la quantitat d’aquests barems i si estan actualitzats a l’increment de l’IPC. Això és normal?

La nova ordenança del portat a porta ha estat aprovada amb l’obligació de fer ús de bosses per la fracció de vidre, anant en contra de la bona separació i la reducció de residus. Unes al·legacions ciutadanes van posar de manifest aquest fet, però ERC i la resta de partits van desestimar-la.

Per aquestes i altres raons, continuarem treballant perquè Llinars tingui millors estàndards democràtics, socials i ambientals!



Butlletí de data 23 de maig de 2022

Segons ERC la discrepància política esdevé demagògia incendiària?

Des de fa moltes legislatures els grups de l’oposició hem fet la nostra tasca mantenint un to cordial i de respecte democràtic i ara resulta que per ser crítics amb la gestió realitzada per ERC amb la policia local, som demagògics i fem discursos incendiaris? Potser algú no ha entès què vol dir la democràcia?

Des de fa molts anys els grups de l’oposició hem demanat estabilitzar el nombre de policies, dotant-los d’un sou equiparable a la resta de municipis. Han calgut fets molt greus perquè ERC canviés la seva política. Demanem un pas més i que el servei de denúncies també funcioni a la tarda-nit. Cal estar al costat de la gent quan està patint una situació angoixant!

Els Plans d’Educació, de Joventut, de Salut i el de suport a la infància i a l’adolescència han posat de manifest múltiples mancances socials que anem denunciant des de la legislatura 2003-2007: la precarietat de moltes famílies, la manca de lloguer social, la poca accessibilitat a l’escola bressol i de música per raons econòmiques, la manca d’espais participatius per debatre-ho, una oferta d’oci i cultura assequible per a tothom i pel jovent, etc. No volem solucions caritatives, volem drets socials!

Muntar un cicle de concerts al Parc del Castell el mes de juliol amb entrada no va en la direcció correcta per a socialitzar la cultura. Per què no fem un cicle de concerts per a tot l’estiu com el que va fer l’any passat Sant Antoni de Vilamajor, amb bons músics de la zona? La cultura cal promoure-la des de baix!

Amb el POUM de Llinars tots els espais de connectivitat ecològica quedaran malmesos pels polígons industrials i d'activitat econòmica, anant en direcció contrària a la lluita contra el canvi climàtic. Ara li ha tocat el Pla del Morató, perquè ERC li treu la protecció de connector biològic i el deixa només com a Sòl No Urbanitzable i té previst un polígon d'activitat econòmica i una nova carretera seguint el curs de la riera d’Alfou. Que passi a ser sòl públic no és cap garantia, ja que per “raons d’interès social” hi pot anar qualsevol equipament, com ja va ser el Kàrting!

ERC per fi aconseguirà el seu objectiu: crear una barrera edificada al llarg de la carretera i unir Llinars amb Cardedeu!

Grup municipal del MALL

https://www.facebook.com/ElMallDeLlinarsDelValles


Butlletí de data 15 de febrer de 2022

Cal millorar el funcionament democràtic informatiu i participatiu!

El MALL no va poder lliurar l’escrit d’opinió en la darrera revista d’El Drac perquè l’equip de govern no ens va comunicar la migració del servidor de correu a una nova plataforma al núvol. Ningú va fer el seguiment personal de per què dos grups municipals no van lliurar-lo.

Arran de la detenció de quatre policies, els grups de l’oposició vam sol·licitar la celebració d’un ple extraordinari informatiu i per a fer propostes: participar en la Junta de Seguretat Local, crear una Comissió Informativa de Seguretat Ciutadana i crear un protocol municipal per a combatre la corrupció. Cap s’ha considerat i el ple es va celebrar enmig del llarg pont del desembre.

Hem traslladat la petició veïnal de crear un servei de transport a demanda, ja implementat en altres municipis, ja que la mobilitat és un dret ciutadà. De moment res.

Discrepem que no es realitzi cap línia de subvenció respecte de l’IBI per als habitatges particulars que implementin plaques fotovoltaiques, ja que l’equip de govern considera que les plaques “tenen un cost a l’abast de la majoria de les persones”.

L’equip de govern “no té dades exactes del nombre de desnonaments que es produeixen en el nostre municipi”. I tampoc ha dut a terme cap iniciativa directa que fomenti el lloguer social públic a Llinars del Vallès durant quatre legislatures.

No compartim el criteri de l’equip de govern que les entitats no puguin participar en la Fira dels Torrons.

L’equip de govern no convoca els grups de l’oposició per fer una valoració del servei municipal de l’aigua, tot i el compromís del Sr. alcalde Martí Pujol en el ple ordinari de juliol de 2020 de fer una reunió passat un any.

Discrepem que la contractació i l’actual ampliació del servei de recollida de residus domèstics i neteja viària no hagin passat pel ple de l’Ajuntament. ERC i JUNTS van votar delegar-ho a la Junta de Govern a l’inici de la legislatura. Amb l’ampliació el cost anual del servei serà d’1.197.293,09€ (sense IVA) segons la Comissió Informativa celebrada el 26 de gener de 2022.

Passats 16 anys ERC no té intenció de revisar el Reglament Orgànic Municipal per a incrementar els nivells democràtics informatius i participatius tal i com proposa el MALL.

Grup municipal del MALL

https://www.facebook.com/ElMallDeLlinarsDelValles



Butlletí de data 30 de juny de 2021

Des del ple del mes de gener, el MALL anem sol·licitant una reunió informativa sobre la festa Rave i sobre el brot de COVID 19 a la Residència de la gent gran i encara no hem estat convocats.

No compartim que s'hagi d'esmerçar diners públics de publicitat per a la campanya de Portes Obertes per a una escola privada, que a més, té uns preus de mensualitat que poques famílies poden assolir.

En el ple del juliol de 2020, i a petició del MALL, el Sr. alcalde Martí Pujol es va comprometre fer una reunió passat un any d'haver canviat el servei municipal de l'aigua. Volem saber en quins barris i per què es trenca la canonada d'aigua, sobre el control del manteniment i les inversions realitzades per l'Ajuntament com a responsable últim del servei públic al llarg dels anys, per què hi ha hagut retorns de cobraments de mes i amb quanties de més de 1000 € (segons decrets d'alcaldia), quin ha estat el problema? Fa mesos ho la sol·licitem i res.

A l'Escola Salvador Sanromà l'equip de govern, mitjançant una subvenció d'uns 60.000 € de la Diputació, va canviar les antigues finestres corredisses per oscil.lobatents, descartades en tots els Manuals de criteris per a la construcció de nous edificis escolars de la Generalitat. En el mes de febrer del 2020 van caure 2 finestres oscil·lobatents noves i en el primer trimestre del 2021 va caure sobre un nen una tercera finestra oscil·lobatents nova. No ens diuen qui va prendre aquesta decisió, tot i ser advertit que no eren les finestres adients. Es canviaran de nou amb un cost total de 64.957,23 € a càrrec del Depd'Educació. Així es gestionen els diners públics?

El col·lector municipal de sanejament en baixa de Can Prat va provocar un gran vessament d'escuma al riu Mogent el dia 5 de març. El MALL sol·licità en el Ple del mes de març una reunió informativa per saber-ne la responsabilitat i com es pensava restaurar de nou la llera del riu, tal com indica l'ACA, etc. De moment res de reunió.

ERC, PSC, JXLL i C's no van votar a favor de la moció del MALL per a declarar Llinars del Vallès lliure de camps fotovoltaics en sòl agrari. Des del MALL creiem que cal garantir l'autosuficiència alimentària en un futur pròxim de crisi energètica.

Grup municipal del MALL

https://www.facebook.com/ElMallDeLlinarsDelValles


Butlletí de data 10 de març de 2021

L’extensió d’aquest escrit de 2.200 caràcters amb espais inclosos, imposada per ERC de Llinars, limita els continguts a tractar i que la ciutadania conegui altres visions i això suposa una baixa qualitat democràtica.

Les al·legacions presentades pel MALL contra el POUM consistiren en: 1. L’entitat ecologista La Coordinadora no va ser convidada al procés de participació amb la resta d’entitats; 2. El creixement urbà industrial excedeix els límits indicats pel Pla Territorial Metropolità de Barcelona i es demana que s’adapti a la previsió demogràfica d’11.450 habitants estimada l’any 2038; 3. El riu Mogent és un connector fluvial i quedarà malmès per sempre degut a les noves àrees industrials i el tractament de parc urbà que exercirà una gran pressió humana sobre l’ecosistema. Es demana la màxima protecció en tota la seva àrea inundable en un període de retorn de 500 anys i la seva renaturalització, allunyant els camins i activitats de la llera i col·locant punts concrets d’observació naturalista; 4.  Que l’aiguamoll de l’antiga Cellisa, actualment contaminat i per tant afecte l’aqüífer, formi part d’aquesta protecció fluvial i es descontamini; 5. Que es creï un Parc Agrari en comptes del creixement industrial proposat a Can Llobera, Can Tapies i Can Colomer i també es demana que BREINCO, actualment Sòl No Urbanitzable, no es converteixi en sòl urbà industrial, a frec amb el Parc del Corredor; 6.  Evitar el continu urbà amb les noves àrees de sòl urbà industrial proposades; 7. Els “filtres” que regulen els usos en el sòl no urbanitzable (agrari i forestal) no garanteixen que acabi havent-hi una àrea extractiva en la Xarxa Natura 2000 de màxima protecció europea; 8. Que els nous límits proposats en el  Pla Especial del Parc Natural de Corredor sempre siguin a favor d’eixamplar els límits de Parc del Corredor, donada l’existència de la Xarxa Natura 2000, aquest no és el cas en l’àmbit amb l’activitat extractiva de la pedrera Ivonne; 9. Es discrepa amb la superfície de les àrees extractives de quasi 100ha computades quan en realitat les pedreres actives i amb llicència ambiental en són 75ha i es demana que computin i autoritzin les que permeten la restauració.

 Grup municipal del MALL

https://www.facebook.com/ElMallDeLlinarsDelValles



Butlletí de data 8 de desembre de 2020

El 19 d’octubre de 2020, ERC, PSC, C’s i JxC van aprovar inicialment el POUM de Llinars. L’únic vot en contra va ser el del MALL per la quantitat de sòl industrial i residencial proposat i pel creixement poblacional previst que justifica més sòl industrial (més de 6.000 hab.).

Discrepem amb tants sectors industrials quan encara no s’han esgotat els previstos (no hi ha activitat en les naus o no s’han edificat). Aquests es situen al costat del riu Mogent (Can Colomer), al costat de la riera de Vilamajor (Can Llobera) o en la confluència entre el riu Mogent i el Torrent de les Valls (Can Tàpies).

Aquests indrets de passejades són una joia paisatgística i ambiental. Urbanitzar-los malmetrà la funció de connectors fluvials per a la biodiversitat i crearà una muralla edificada al llarg del riu Mogent que reduirà la connectivitat ecològica entre el Montseny i el Corredor Montnegre.

Les naus logístiques generen poc treball local i malmeten terres fèrtils, a preservar per a garantir el nostre futur alimentari donat el canvi climàtic que alterarà l’agricultura a nivell mundial. Aquest sòl rural cal preservar-lo i que formi part del Parc Agrari del Baix Montseny perquè generi feina propera de qualitat.

Discrepem amb els habitatges que es continuen mantenint dels grans sectors previstos en el Planejament de l’any 2002 i que no s’han arribat a edificar i existint encara molts solars buits en sòl urbà.

Discrepem convertir en sòl urbà industrial l’actual sòl no urbanitzable amb ús extractiu on es situa l’empresa Breinco. Considerem que enmig dels Parcs Naturals del Corredor-Montnegre i de la Serralada de Marina no hi ha d’haver sòl industrial consolidat i que cal buscar alternatives.

I ens preocupa que el nou Parc Fluvial del Mogent sigui invasiu per excés de proximitat amb la llera del riu Mogent, foragitant la fauna, deixant el riu Mogent estèril i perdent la seva funció connectora.

El nou POUM de Llinars continua la destrossa ambiental de la revisió de l’any 2002, qüestionada llavors per l’entitat ecologista de Llinars, La Coordinadora. La consolida, li dona el toc de gràcia definitiu al nostre entorn natural i aporta el seu petit gra de sorra per a agreujar el canvi climàtic.