Continua el cicle de Debats Alternatius del Baix Montseny
“Sang per petroli. Devastació ecològica i drets humans a Nigèria”a càrrec de Xavier Montanyà
Aquesta activitat s'emmarca en el context del cicle de conferències que un conjunt d'entitats i grups d'indignats estem organitzant des del mes de novembre. En el marc d’aquest cicle ja s’han realitzat 8 xerrades amb els ponents següents: Arcadi Oliveres, Miren Etxezarreta, Joan Subirats, Antonio Turiel, Agustí Coromines, Xema Moya, Manel Delgado i la revista “Cafè amb llet” que ens han permès analitzar les diferents facetes de la crisi que estem patint, així com mostrar algunes alternatives que diferents col.lectius ciutadans ja estan duent a terme.
Els elevats nivells de consum en el mon occidental i en determinats països emergents implica alhora un elevat consum d’energia d’origen fòssil , concretament de petroli , i un grau de dependència energètica molt important.
La producció petrolífera es situa generalment en països poc democràtics sense drets laborals i ambientals. I això implica que les explotacions petrolíferes es realitzen sense control ciutadà i amb la connivència de les oligarquies locals o nacionals, provocant greus problemes de drets humans i de contaminació ambiental.
Aquesta xerrada, on en Xavier Montanyà ens explicarà el cas concret de Nigèria, vol donar a conèixer les conseqüències directes entre el nostre consum energètic desaforat i la crisi humanitària i ambiental que està provocant en molts indrets del planeta.
Breu presentació de Xavier Montanyà:
Xavier Montanyà és periodista de La Vanguardia i director de documentals. És autor, entre d'altres, del llibre L'or negre de la mort (Empúries 2011).
Ha publicat Pirates de la llibertat (Empúries, 2004), Premi Octavi Pellissa, i La gran evasió. L'heroica fugida dels últims exiliats de Pinochet (Ara Llibres, 2006). És coautor dels documentals Granados y Delgado. Un crimen legal, Premi FIPA de Plata el 1996 i Winnipeg. Palabras de un exilio, i director de Sense llibertat i Joan Peiró i la justícia de Franco, entre d'altres."
Hora i lloc:
A les 19'30 h el dijous 24 de gener.
A Can Mas Bagà de Llinars del Vallès.
Activitat organitzada per les següents entitats:
Amics del Mall, Àgora Vilamajor, Assemblea popular d’Hostalric i Rodalies, Associació Vilanimal, Banc del temps de Cardedeu, Cardedeu x un món millor, Cardedeu Vital, Indignats de Cardedeu, La Coordinadora de Llinars i Plataforma Stop Kàrting Llinars.
Col.labora:
a càrrec de Manuel Delgado
Aquesta activitat s'emmarca en el context del cicle de conferències que un conjunt d'entitats i grups d'indignats estem organitzant des del mes de novembre. En el marc d’aquest cicle ja s’han realitzat 6 xerrades amb els ponents següents: Arcadi Oliveres, Miren Etxezarreta, Joan Subirats, Antonio Turiel, Agustí Coromines i Xema Moya que ens han permès analitzar les diferents facetes de la crisi que estem patint, així com mostrar algunes alternatives que diferents col.lectius ciutadans ja estan duent a terme.
Breu presentació de Manel Delgado:
Llicenciat en Historia l’Art per la Universitat de Barcelona i doctor en Antropologia per la mateixa universitat.
Realitzà estudis de tercer cicle en la Section de Sciences Religieuses de l’École Pratique des Hautes Études a la Sorbona de París.
Actualment és professor d’Etnología religiosa en el Departament d’Antropologia Social de la UB i coordinador del doctorat Antropologia del’Espai i del Territori.
És membre del GRECS (Grup de Recerca en Exclusió i Control Social) de la UB i del Grup de Treball d’Etnografia dels Espais Públics del Institut Català d’Antropologia.
Ha escrit un conjunt de llibres i articles sobre la construcció de les identitats col.lectives en el context urbà.
Hora i lloc:
A les 19'30 h el dijous 10 de maig .
Al Casal Parroquial de Llinars del Vallès.
Activitat organitzada per les següents entitats:
Continua el cicle de Debats Alternatius del Baix Montseny
Dimecres 25 d’abril a les 20h al teatre Esbarjo de Cardedeu podrem escoltar en Xema Moya a la xerrada: Objecció fiscal a la despesa militar. Desarma els teus impostos!
En Xema Moya és col·laborador del SIOF o Servei d'Informació de l'Objecció Fiscal a les despeses militars, que és una entitat que dóna suport, a totes les campanyes que anualment es desenvolupen a Catalunya i a l'Estat espanyol per donar a conèixer l'objecció fiscal a les despeses militars. El SIOF està adherit a la Campanya Internacional pels Impostos per la Pau i l'Objecció Fiscal. Trobareu més información a l’enllaç: http://www.objecciofiscal.org/
“L’objecció de consciència a les despeses militars o Objecció Fiscal és un acte de desobediència civil, és la negació a col·laborar amb l’Estat en la preparació de les guerres i en el manteniment de l’estructura militar. Es tradueix en desobediència activa en el moment de realitzar la declaració de la renda.”
SI VOLS FER LA DECLARACIÓ DE LA RENDA AMB OBJECCIÓ FISCAL,
NO ET PERDIS AQUESTA XERRADA, T’EXPLICAREM COM ES FA.
Organitzem: Indignats de Cardedeu, Banc del Temps de Cardedeu, Cardedeu per un món millor, Cardedeu Vital, Horts Vitals, Plataforma Stop Kàrting Llinars del Vallès, Àgora Vilamajor, Amics del MALL, Assemblea Popular d’Hostalric i Rodalies, Indignats de Llinars, La Coordinadora, Vilanimal
Projecció del documental La tierra asoma. Amayuelas, dirigit per l'Agustí Coromines:
Aquesta activitat s'emmarca en el context del cicle de conferències que un conjunt d'entitats i grups d'indignats estem organitzant des del mes de novembre. En el marc d’aquest cicle ja s’han realitzat 4 xerrades amb els ponents següents: Arcadi Oliveres, Miren Etxezarreta, Joan Subirats i Antonio Turiel. I que ens han permès analitzar les diferents facetes de la crisi que estem patint.
Amb la projecció d'aquest documental volem mostrar algunes alternatives que diferents col.lectius ciutadans ja estan duent a terme com és el cas del poble d'Amayuelas, abandonat i posteriorment rehabilitat.
Contarem amb la presència del director i també guionista del documental, que farà la presentació i participarà en el debat posterior a la projecció.
Breu sinopsi:
En una època en la que les multinacionals volen acaparar les terres i el domini sobre els recursos naturals: terra, aigua, llavors, coneixements... en un poble castellà un grup de persones fa més de 20 anys que lluiten per recuperar la vida dels pobles i els coneixements de la gent del camp. Una recuperació mitjançant activitats econòmiques sostenibles i respectuoses amb la natura i el medi ambient. El documental avança a mida que anem coneixent la vida i la història d’aquestes persones, els seus conflictes, èxits i fracassos, tot veient com recuperen el poble.
Amayuelas és un poble de la comarca de Tierra de Campos, petit, però no aïllat. “Els pobles del segle XXI no poden viure aïllats”, ens diuen, i formen part de xarxes diverses tant d’àmbit estatal com Plataforma Rural i la Universidad Rural Paulo Freire o com d’àmbit internacional com ara La Vía Campesina amb qui comparteixen problemes, il·lusions i lluites.
En aquest documental veurem com dia rere dia els pobladors d’Amayuelas construeixen la utopia de que un món millor és possible i que en aquest món nou la terra i la gent del camp han de tenir la seva paraula.
Hora i lloc:
Passi del documental el dia 12 d'abril, a les 19'00 h.
Al Casal Parroquial de Llinars del Vallès.
Activitat organitzada per les següents entitats:
Amics del Mall, Àgora Vilamajor, Assemblea popular d’Hostalric i Rodalies, Associació Vilanimal, Banc del temps de Cardedeu, Cardedeu x un món millor, Cardedeu Vital, Indignats de Cardedeu, Indignats de Llinars, La Coordinadora de Llinars i Plataforma Stop Kàrting Llinars.
Per a més informació: http://www.latierraasomaamayuelas.com
> links
http://www.youtube.com/user/indignatllinars?feature=watch
http://www.youtube.com/watch?v=PCzeMiGFZoU
Dijous 1 de març a les 19h al Casal Parroquial de Llinars del Vallès, podrem escoltar Antonio Turiel a la xerrada “Peak oil: Per què aquesta crisi no acabarà mai”.
La teoria del Peak oil és refereix al moment en que la producció mundial de petroli arriba al seu màxim. A partir d’aquí s’inicia una caiguda que a l’inici és lenta però que es va accelerant. Moltes persones creiem que aquest moment ha arribat i que cal informar-nos de les conseqüències i preparar-nos pel futur.
Curiosament aquest és un tema tabú als mitjans de comunicació. Moltes creiem que el que estem vivint és una crisi de recursos i que cal plantejar-nos la següent pregunta:
“ És possible créixer de forma infinita en un planeta que és finit?”
Creiem que, davant de tot el que està passant, la sensació de que hi ha alguna cosa que no funciona i la certesa de que no ens estan explicant tota la veritat, és necessari iniciar aquest tipus de debats per que tots reflexionem i iniciem d’una forma ordenada el camí “cap al decreixement”.
Antonio Turiel Martínez és Llicenciat en Ciències Físiques (1993) i en Ciències Matemàtiques (1994) per la UAM (1994). Doctor en Física Teòrica por la UAM (1998), actualment treballa com científic titular en el Institut de Ciències del Mar del CSIC (Centro Superior de Investigaciones Científicas) El ponent des de fa anys té un blog (http://crashoil.blogspot.com/) on intenta informar a la població sobre el repte que tenim plantejat com a societat. El títol de la conferència està inspirat en l’article del mateix nom: “Per què aquesta crisi no acabarà mai”
NOTA INFORMATIVA DE LES XERRADES
29 de febrer Joan Subirats “Quina democràcia per quina societat?”
1 de març Antonio Turiel “Peak oil: per què aquesta crisi no acabarà mai?”
Diverses entitats i col·lectius d’indignats/des del Baix Montseny organitzem un cicle de xerrades alternatives amb la intenció de debatre sobre la crisi sistèmica que vivim i cercar alternatives amb la convicció que “un altre món és possible”. Després de l’èxit de les xerrades de l’Arcadi Oliveres i la Miren Etxezarreta, ara us proposem dues xerrades consecutives que tractaran temes igualment indefugibles.
Dimecres 29 de febrer a les 20h al teatre Esbarjo de Cardedeu podrem escoltar en Joan Subirats a la xerrada “Quina democràcia per quina societat? La crisi de la política i les alternatives de canvi a debat”.
Ens posarà a debat si podem parlar de democràcia sense parlar d'economia, sense parlar d'Internet, sense referir-nos als impactes de la crisi en les condicions de vida de la gent. Tenim nova societat, nova economia i vella política. I això ens obliga connectar els conflictes i inquietuds que genera el canvi d'època en el nostre dia a dia, amb la transformació de les relacions de poder polític. L'aparició del 15M i la mobilització global del passat 15 d'octubre, mostren que està sorgint un espai de col·laboració i d'acció que busca modificar la situació actual, anant més enllà del dilema mercat-estat.
En Joan Subirats és doctor en Ciències Econòmiques, catedràtic de Ciència Política i investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Està present i intervé en temes i debats relacionats amb innovació democràtica, polítiques socials o gestió pública. Publica articles setmanals a El País i Público i també participa en altres mitjans de comunicació i en les xarxes socials. Recentment ha publicat a Icària el llibre Otra sociedad, ¿otra política? De “no nos representan a la democracia de lo común”.
Després de la xerrada de l'Arcadi Oliveras a Llinars del Vallès, les entitats i grups ciutadans sotasignants us convidem a la propera xerrada de la catedràtica emèrita en economia aplicada Miren Etxezarreta que es farà a la Rectoria de Sant Julià d'Alfou de Sant Antoni de Vilamajor (al costat de Can Llança) el dimecres 18 de gener a les 20h, dintre del cicle DEBATS ALTERNATIUS DEL BAIX MONTSENY.
Si voleu saber com afectarà el deute a les economies familiars i als serveis públics, no us podeu perdre aquesta oportunitat de conèixer en persona aquesta prestigiosa economista i preguntar-li tots els vostres dubtes.
Amb aquesta xerrada s' inaugura la sala de conferències de la Rectoria de Sant Julià d'Alfou. La rectoria és un edifici preciós en un entorn privilegiat i ha estat rehabilitat recentment.
Miren Etxezarreta és un dels principals exponents de l'economia crítica amb el neoliberalisme i la crisi que aquest ha provocat.
Amb aquesta xerrada s' inaugura la sala de conferències de la Rectoria de Sant Julià d'Alfou. La rectoria és un edifici preciós en un entorn privilegiat i ha estat rehabilitat recentment.
Miren Etxezarreta és un dels principals exponents de l'economia crítica amb el neoliberalisme i la crisi que aquest ha provocat.
Per si no coneixeu a Miren Etxezarreta, aquí teniu un vídeo d'una aparició seva al programa Salvados:http://www.youtube.com/watch?v=PF4uyuxbdIM
Les entitats que organitzen són: Àgora Vilamajor, Amics del MALL, Assemblea Popular d'Hostalric i rodalies, Banc del temps de Cardedeu, Cardedeu x un món millor, Cardedeu Vital, Indignats de Cardedeu, Indignats de Llinars, La Coordinadora de LLinars, Plataforma Stop Kàrting de LLinars i l'Associació Vilanimal.
Les entitats que organitzen són: Àgora Vilamajor, Amics del MALL, Assemblea Popular d'Hostalric i rodalies, Banc del temps de Cardedeu, Cardedeu x un món millor, Cardedeu Vital, Indignats de Cardedeu, Indignats de Llinars, La Coordinadora de LLinars, Plataforma Stop Kàrting de LLinars i l'Associació Vilanimal.
http://www.youtube.com/user/indignatllinars?feature=watch
http://www.youtube.com/watch?v=PCzeMiGFZoU
> Arcadi Oliveres a Llinars del Vallès
Acte convocat per entitats de diferents pobles del Vallès Oriental i el Baix Montseny
El prestigiós economista Arcadi Oliveres, membre de Justícia i Pau i un dels referents dels moviments socials crítics amb les polítiques neoliberals i els seus efectes sobre la gran majoria de la població, farà una conferència al Casal Parroquial de Llinars del Vallès el proper dijous dia 24 de novembre a les 22 hores. L’Arcadi Oliveres parlarà de l’actual situació de crisis econòmica i financera, de les seves repercussions socials i quines haurien de ser les alternatives polítiques i econòmiques per garantir la justícia social.
L’acte està convocat per diverses entitats socials que volen donar a conèixer a la població un punt de vista sobre la crisis diferent a l’ortodòxia economicista neoliberal que s’està implantant. L’acte també respon a un treball unitari que estan impulsant diversos col·lectius des de diferents localitats, amb l’objectiu de donar respostes alternatives i comunes a las polítiques antisocials que s’estan aplicant.
Les entitats que convoquen aquest acte són: Amics del Mall, Àgora Vilamajor, Assemblea Popular Hostalrich i Rodalies, Banc del Temps Cardedeu, Cardedeu per un món millor, Cardedeu Vital/Horts Vitals, La Coordinadora de LLinars, Indigna’t Llinars, Indignats de Cardedeu , Plataforma Stop Karting Llinars del Vallès i Vilanimal