20-05-25 Moció MALL-pressupostos any 2020

 

MOCIÓ QUE PRESENTA EL MOVIMENT ALTERNATIU DE LLINARS (MALL) PER REFER EL PRESSUPOST MUNICIPAL PER L’ANY 2020

Els pressupostos municipals de l’any 2020 van ser aprovats abans de l‘aparició de la pandèmia del COVID-19 i òbviament no es va poder preveure l’actual emergència sanitària i la crisi social i econòmica que se’n deriva. Des del primer dia, el grup municipal del MALL,  no només ens hem posat a disposició del govern per treballar pel bé i el futur de les nostres veïnes, sinó que hem fet un conjunt de propostes que hem anat presentant al llarg del període de confinament que s’inicià el 14 de març.

Unes primeres propostes vinculades al pressupost municipal van ser lliurades el 5 d’abril de 2020 i són les següents

·        Informar i donar a conèixer en la web de l’Ajuntament la quantitat econòmica destinada al Fons de Contingència, com és el cas de l’Ajuntament de Mataró que ho explica en el seu web. I quina és la previsió de despesa d’aquest Fons destinada a pal·liar la crisi econòmica urgent amb motiu del coronavirus.

·        Establir un Pla d’Ajut Econòmic i Social d’Urgència per a les persones amb pocs recursos, als autònoms i Pimes amb dificultats, etc., i estudiar l’eliminació o reducció temporal del pagament de determinades taxes i impostos.

·        Establir un Pla d’Acció Econòmica i Social a curt i mig termini per a fer front a la crisi econòmica que està provocant la pandèmia del Coronavirus.

Considerem que la situació en general és molt crítica i la responsabilitat és immensa i caldria ser debatuda i compartida amb la resta de grups municipals, tal i com ja vam expressar en la Junta de Portaveus telemàtica celebrada el 24 d’abril de 2020. Així com també creiem que cal establir el debat amb la pròpia ciutadania per repensar uns pressupostos que anticipin i evitin determinades situacions que ja es comencen a preveure o a patir, tant a curt com a mig i llarg termini.

Des del MALL valorem positivament la creació d’un espai comú per establir una estratègia de reactivació econòmica i social del nostre municipi, així com que el seu format superi els límits del govern i de la pròpia institució municipal i col·laborar amb els municipis veïns. Tanmateix, posant en valor la riquesa política, social i cultural del nostre municipi, considerem que cal generar espais transversals de treball per poder abordar unes propostes que no deixin cap persona enrere, una política fiscal a l’alçada de les circumstàncies i polítiques de discriminació positiva pels sectors socials i econòmics que sigui necessari.

Per tots aquests motius, el MALL proposa al Ple de l’Ajuntament l’adopció dels següents acords:

Primer: La creació, o reorganització de les ja existents, de tres taules sectorials permanents a nivell municipal d’àmbit social, econòmic i cultural, mentre duri la crisi de la pandèmia del COVID-19 i les seves conseqüències a curt, mig i llarg termini.

Segon: Refer el pressupost municipal garantint la participació dels grups municipals representats a l’Ajuntament de Llinars del Vallès i de les tres taules sectorials, tant a curt com a mig termini.

Tercer: Crear els mecanismes de participació ciutadana per tal que la ciutadania pugui participar en aquestes tres Taules Sectorials, donat que la crisi multisectorial que s’està preveient afectarà a moltíssimes persones de diferents àmbits laborals.

Quart: La creació de les tres taules sectorials, participades per tots els grups municipals i representants de la ciutadania, ha de permetre avançar-se als canvis econòmics, socials i culturals que esdevindran com a conseqüència de la pandèmia del COVID-19.

I per a que així consti,

 

Fidela Frutos i Schwöbel, regidora del MALL

Llinars del Vallès, 18 de maig de 2020