21-01-MOCIO del MALL de reprovació a l'alcalde LLinars del Vallès i proposta Comissió Emergència

 

Moció que presenta el Moviment Alternatiu de Llinars (MALL) de reprovació a l’alcalde Martí Pujol (ERC) sobre la gestió informativa dels efectes de la pandèmia de la COVID-19 a la població i sobre la gestió informativa de la festa “rave” il·legal de Cap d’Any a Llinars del Vallès.

 

 

Amb l’esclat de la pandèmia de la COVID-19 i el confinament del mes de març de l’any 2020, el grup municipal del MALL va sol·licitar durant molts mesos a l’equip de govern d’ERC i, molt especialment a l’alcalde Martí Pujol, que l’Ajuntament de Llinars publiqués les xifres de positius i defuncions per la COVID-19, donat que moltes persones de Llinars del Vallès es preguntaven quina era la situació del nostre poble. Des del MALL sempre hem cregut que és un dret dels llinarsencs i llinarsenques saber com està afectant la pandèmia a la població, així com tenir una dimensió precisa d’aquesta afectació i incrementar les mesures municipals i d’auto responsabilitat de la pròpia ciutadania.

Passats molts mesos, l’única informació que es penja en el web municipal són els links a altres institucions. Això contrasta amb els municipis veïns de Cardedeu i de Sant Antoni de Vilamajor que, des de l’inici del confinament, sí que van donar aquesta informació.

 

El dia 20 de desembre la ciutadania de Llinars del Vallès es va assabentar pels mitjans de comunicació que a la Residència de Llinars hi va haver un brot de la COVID-19 molt important que afectava 82 residents sobre un centenar i 18 treballadors/es que van donar positiu i que s’havien produït 3 defuncions. Un cop més, el MALL va sol·licitar a l’alcalde Martí Pujol que l’Ajuntament informés sobre la situació mitjançant un comunicat i que donés la informació en els mitjans de comunicació municipals. En cap d’ells es va informar sobre aquest brot, fet molt preocupant donat que molts dels residents són de Llinars del Vallès. El desconeixement pot provocar que la xifra ja alta de risc de rebrot en el nostre municipi s’incrementi encara més. Aquest silenci institucional de l’Ajuntament de Llinars del Vallès contrasta amb altres municipis que sí han informat sobre els rebrots que han patit les seves residències.

Pocs dies després, el MALL va ser coneixedor d’un possible increment d’aquestes xifres i per aquest motiu el 31 de desembre de 2020 va sol·licitar, via instància, informació contrastada a l’equip de govern.

 

Els dies 31 de desembre de 2020 i 1 i 2 de gener de 2021 la ciutadania de Llinars del Vallès ha assistit a un fet també greu com és la festa “rave” il·legal, celebrada en una nau abandonada a Llinars del Vallès. Aquest fet s’agreuja encara més tenint en compte que en el moment més àlgid de la festa hi havia més de 500 persones sense mascaretes i sense guardar les distàncies sanitàries, en plena pandèmia de la COVID-19 accelerant-se en general i amb una situació sanitària d’índex de rebrot molt alt en el municipi de Llinars del Vallès, el qual es trobava a 897,99 el 2 de gener de 2021 i amb una taxa de reproducció d’1,44. El fet que aquestes persones van visitar el comerç local per a proveir-se, encara va incrementar més la possibilitat d’agreujar el problema sanitari de persones infectades per la COVID-19..

 

 

Durant aquests tres dies la ciutadania de Llinars del Vallès va viure amb una gran incertesa i angoixa aquests fets, perquè no va ser informada de què passava i de què s’estava fent, donat que l’alcalde Martí Pujol no va dirigir-se directament a la ciutadania. Només el dissabte 2 de gener a les 10:21h, l’Ajuntament de Llinars del Vallès va emetre un breu comunicat en la seva pàgina del Facebook, dient que la policia local de Llinars treballa sota les ordres de Mossos per garantir la seguretat dels ciutadans i proporcionar l'ajuda al cos de Mossos d'Esquadra. Esperem que en un curt espai de temps es pugui desallotjar la zona i retornar a la normalitat i posteriorment el dia 5, de forma molt breu, en el web municipal.

 

Ningú de l’equip de govern va informar el grup municipal del MALL d’aquests fets el dia 31 de desembre. I l’endemà, quan vam ser coneixedors de la problemàtica, el MALL es va posar en contacte amb l’equip de govern demanant que es convoqués una reunió d’urgència per a tractar el tema i rebre informació directa d’aquest. Aquesta petició reiterada no ha estat considerada per l’alcalde Martí Pujol i la darrera petició, realitzada el dilluns 4 de gener de 2021, l’equip de govern va respondre que de moment no es faria cap reunió fins que els Mossos hagin tancat el cas i que ja ens avisarien. El dia 5 de gener de 2021 el MALL, via instància, va reiterar de nou la necessitat de fer una reunió urgent d'anàlisi dels fets i de la seva resolució i de com abordar la prevenció per a que això no torni a passar, entenent que aquesta reunió no era incompatible amb les investigacions dels Mossos.

La voluntat del grup municipal del MALL és posar-se a disposició de l’equip de govern en la creació de protocols per a la millora informativa envers la ciutadania i establir les millores en la gestió municipal per a prevenir els possibles esdeveniments sobrevinguts de diversa naturalesa i reduir-ne les seves conseqüències. 

 

Davant d’aquests fets el grup municipal del MALL presenta la Moció en la que es proposa que el Ple d’aquest Ajuntament ACORDI:

 

 

1.     La reprovació de l’alcalde Martí Pujol per no atendre a la seva responsabilitat d’informar la ciutadania de forma directa i en el moment que estaven succeint els fets a través dels mitjans municipals sobre la situació de la població afectada per la pandèmia, sobre el brot de la Residència amb molts residents i treballadors afectats i sobre la festa “rave” il·legal en els moments més crítics, per la manca de voluntat de convocar una reunió urgent informativa amb els representants dels grups municipals, tant en el cas del brot de la Residència com en el cas dels dies tan crítics de la festa “rave” il·legal, i per no exigir, de forma explícita i contundent al Departament d’Interior de la Generalitat, el desmantellament d’aquesta festa el mateix dia 1 de gener i el control sanitari i de quarantena als assistents de la festa que van circular lliurament pel municipi de Llinars del Vallès i  posava en risc sanitari a la població.

 

2.               La creació d’una Comissió Permanent per a Emergències amb la participació de tots els grups municipals i responsables sectorials en cada moment com la policia local, els bombers de la zona, els representants sanitaris i educatius locals (i altres àmbits i agents necessaris) i la corresponent representació en cada cas dels departaments de la Generalitat, amb l’objectiu, entre d’altres, de debatre i establir  línies estratègiques d’actuació davant possibles riscos futurs (pandèmies sanitàries, esdeveniments  il·legals i/o perillosos, festes “rave” il·legals futures, desastres climàtics com pluges torrencials i riuades, onades de calor, grans incendis, etc.), l’anàlisi i la presa ràpida de decisions davant d’un risc sobrevingut i protocol·litzar els mecanismes comunicatius immediats envers la ciutadania.

 

 

 

Llinars del Vallès, 7 de gener de 2020

Fidela Frutos i Schwöbel, regidora del MALL