20-11-MOCIÓ ILP-MONTSENY

 

Moció que presenta el grup municipal Moviment Alternatiu de Llinars (MALL) en suport a la Iniciativa Legislativa Popular de proposta de Llei dedeclaració del Parc Natural del Montseny, de Paratges Naturals d’Interès  Nacional i de Reserves Naturals Integrals (#ILP Montseny).

El massís del Montseny que va ser declarat Parc Natural l'any 1977, i catalogat des del 1978 com a reserva de la Biosfera de la UNESCO, pels seus valors ambientals, es troba ubicat a la serralada Prelitoral, entre les comarques d’Osona, el Vallès Oriental i la Selva, a cavall entre les províncies de Barcelona i Girona. Aquesta ubicació, així com la seva proximitat amb l’àrea metropolitana de Barcelona i la presència de recursos naturals, unida a la manca d’una normativa de protecció eficaç, està produint una pressió insostenible sobre la seva flora i fauna, la seva gea i les seves aigües, amenaçant la manera de viure de la seva gent i acabant, alhora, amb el seu sector primari.

L’any 2016 l’exigua normativa conservacionista, que contenia el Pla Especial de protecció del Montseny aprovat l’any 2008, va ser anul·lada per una sentència del Tribunal Suprem, retornant la situació legal a una reglamentació urbanística elaborada a l’època del tardo franquisme, que fou aprovada l’any 1977.

Entre altres efectes, aquesta sentència del TS, ha deixat desprotegides més de 1.700 hectàrees del massís i en extrema fragilitat legal la resta del seu espai. Per aquest motiu, els valors ambientals d’aquesta muntanya i la seva contribució al manteniment d’unes condicions de vida sostenibles, estan en perill.

La lentitud de les institucions responsables de vetllar per la conservació d’aquest espai natural

(Diputacions de Barcelona i de Girona i Generalitat de Catalunya), ha permès que el buit legal hagi estat utilitzat per a impulsar i reobrir projectes especulatius diversos: urbanístics, extractius, infraestructurals i turístics. Aquests projectes estan posant en perill tant els corredors biològics existents, com la conservació de les espècies protegides i els mateixos recursos ambientals suposadament protegits.

Espècies emblemàtiques úniques, com el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), es troben en perill greu d’extinció.

Davant d’aquesta situació la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM), conjuntament amb les entitats ecologistes i conservacionistes DEPANA, Ecologistes en Acció i SEO/BirdLife, han redactat una proposició de llei de protecció del Montseny. Aquesta proposició ja ha estat presentada al Parlament de Catalunya per a la seva discussió i aprovació, en virtut de la Llei 1/2006, de 16 de febrer, de la iniciativa legislativa popular (ILP) i ha estat admesa a tràmit per la Mesa del Parlament el 26 de novembre de 2019.

Com ja s’ha dit, la indefinició jurídica actual genera conflictes ambientals a les zones que haurien de ser protegides. Per aquest motiu, l’objecte de la proposta de llei és definir, dotar i regular jurídicament els nivells de protecció que un espai natural, amb la riquesa biològica i els valors ambientals que conté el massís del Montseny, requereix. Els ecosistemes presents al Montseny, precisen d’una Llei que el protegeixi de polítiques depredadores que comprometen el futur del Parc, ja prou difícil davant l’escenari d’emergència climàtica que vivim. Per aquest motiu la proposta de Llei conté mecanismes per a fixar la protecció del Parc natural del Montseny, adaptant-la als coneixements del segle XXI i als reptes ambientals existents. La proposta de llei també té per objectiu evitar la terciarització massiva del massís, la híper-freqüentació i la construcció de noves infraestructures innecessàries i, en canvi, pretén

augmentar la seva resiliència enfront del canvi climàtic. La proposta de Llei estableix tanmateix criteris de suport a l’economia real i de proximitat que representa el sector primari, la millor garantia contra la despoblació humana de la muntanya i l’empobriment de la biodiversitat actual.

El mecanisme de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), instrument de participació ciutadana per

excel·lència en l’àmbit legislatiu, esdevé l’eina més transversal, àgil i eficaç per a dotar al Parc natural d’una Llei de protecció, basada en les figures de Parc Natural, Paratge Natural d’Interès Nacional i Reserves Naturals Integrals, previstes a la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals.

 

D’acord amb la legislació vigent, les ILP s’exerceixen mitjançant la presentació a la Mesa del Parlament d’una proposició de llei, que ha de comptar, almenys, amb el suport de 50.000 signatures degudament autenticades, d’acord amb la Llei 1/2006, de 16 de febrer, de la iniciativa legislativa popular. La consecució d’aquesta fita permetrà que el text es pugui discutir al Ple del Parlament i tingui la possibilitat de ser aprovada.

El text proposat integra les figures de màxima protecció que reconeix la legislació de Catalunya als espais naturals. Recull aspectes jurídics, organitzatius, geogràfics, ambientals i científics, que justifiquen la seva necessitat i estableixen les bases i la delimitació dels espais a protegir. Un cop aprovada la Llei de declaració del Parc Natural del Montseny, de Paratges Naturals d’Interès Nacional i de Reserves Naturals Integrals pel Parlament els límits reals del Parc coincidirien amb les normatives que s’han anat aprovant en l’àmbit estatal i europeu: espais PEIN, Xarxa Natura2000, etc. De la mateixa manera, les figures de protecció proposades per la ILP, quedarien fixades per Llei i no es podrien modificar, tret que no fos a través d’un nou debat parlamentari.

El Parc del Montseny juga un paper vital en el futur del nostre país, per la seva significació ambiental i per les conseqüències que la seva protecció tindrà sobre la resta d’espais naturals.

Per tots els motius exposats el Ple de l’Ajuntament de Llinars del Vallès,

ACORDA:

Primer.- Donar suport a la proposta de Llei de declaració del Parc Natural del Montseny, de Paratges Naturals d’Interès Nacional i de Reserves Naturals Integrals (ILP-Montseny).

Segon.- Fer una crida a les persones majors de setze anys, que compleixin amb els requisits exigits per la Llei, a donar suport a la ILP-Montseny, per a que signin els plecs de recollida de signatures en els llocs i hora establerts per a fer-ho al municipi de Llinars del Vallès.

Tercer.- Comunicar aquests acords mitjançant la seu electrònica municipal, el butlletí municipal i/o els mecanismes de comunicació amb la població habitualment utilitzats, i mitjançant nota de premsa als mitjans de comunicació locals i comarcals.

Quart.- Instar al Consell Comarcal del Vallès Oriental a donar suport a la ILP-Montseny.

Cinquè.- Comunicar aquests acords a la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, DEPANA, Ecologistes en Acció i SEO/BirdLife (https://ilp-montseny.cat/contact) i a la Mesa del Parlament de Catalunya.

I per a que així consti: 

Fidela Frutos i Schwöbel, regidora del MALL

Llinars del Vallès, 23 de novembre de 2020