20-07-20 MALL-MOCIÓ MANIFEST BAIX MONTSENY

 

MOCIÓ QUE PROPOSA EL MALL DE SUPORT A LA NECESSITAT DE CREACIÓ DE LA COMARCA DEL BAIX MONTSENY

 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Atès que el Baix Montseny és una realitat territorial singular existent, que recull diversos municipis situats entre el Montseny i el Montnegre, actualment repartits entre les comarques del Vallès Oriental i La Selva, que conviuen relacionant-se socialment, econòmicament i culturalment de manera natural.

Atès que els municipis del Baix Montseny comparteixen unes mateixes necessitats pel que fa a diverses matèries com ara la gestió forestal, les problemàtiques socials, les infraestructures i els transports, les polítiques turístiques i ambientals, l’habitatge, la seguretat, la salut i el comerç.

Atès que l’actual divisió comarcal produeix distorsions en aquestes interrelacions naturals, dificultant que els municipis de la banda gironina puguin accedir als serveis oferts a Sant Celoni, ciutat que exerceix la capitalitat natural del Baix Montseny, com és el cas de l’hospital o la cobertura del cos de Mossos d’Esquadra.

Atès que la problemàtica territorial del Baix Montseny s’ha posat damunt la taula cada vegada que s’ha obert el debat de l’organització territorial de Catalunya: el 1917 amb la Mancomunitat de Catalunya, a partir de 1931 amb la divisió comarcal de la Generalitat de Catalunya encarregada al geògraf Pau Vila, el 1987 amb la Llei d'Ordenació Territorial de Catalunya i també el 2000 amb l'Informe Roca sobre la revisió del model territorial de Catalunya.

Atès que la majoria dels municipis del Baix Montseny es mostren partidaris d’ajuntar-se per conformar una comarca pròpia i actualment ja treballen conjuntament en diversos projectes,molts d’ells constituïts en Comunitat de Municipis del Baix Montseny.

Per tots aquests motius, el grup municipal Moviment Alternatiu de Llinars (MALL) proposa l’adopció dels següents:

ACORDS

Primer. Subscriure com a institució el manifest del Baix Montseny, recollit en la següent adreça web: https://manifestbaixmontseny.blogspot.com/

Segon. Col·locar a l’entrada del municipi, sota el rètol on s’hi indica el nom de la població, un altre rètol amb la inscripció “Municipi del Baix Montseny”.

Tercer. Instar al Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya a iniciar els tràmits pertinents per engegar un procés participatiu per a la possible creació d’una nova comarca del Baix Montseny anàleg als que es van fer al Moianès i al Lluçanès l’any 2015, d’acord amb l’article 6 del decret legislatiu 4/2003 pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'organització comarcal de Catalunya.

Quart. Traslladar aquests acords a la presidència del Parlament de Catalunya, a la presidència de la Generalitat de Catalunya, al Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, a la Diputació de Girona, a la Diputació de Barcelona i a tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya. 

Llinars del Vallès, 20 de juliol de 2020

Fidela Frutos i Schwöbel

Grup municipal Moviment Alternatiu de LLinars