23-03-20 MOCIO BASSA-proposta MALL

MOCIÓ QUE PRESENTA EL MALL PER AL PLE ORDINARI DEL 27 DE MARÇ DE 2023:

MOCIÓ PER A LA PROTECCIÓ DE LA BASSA DEL PLA DE CAN TÀPIES AL MUNICIPI DE LLINARS DEL VALLÈS


En l’antiga àrea extractiva d’argila coneguda com a “Maria Dolores”, ubicada en el terme municipal de Llinars del Vallès (coordenades UTM: 451752,57 – 611659,1), degut a l’aflorament de l’aqüífer, s’hi ha generat un petit estany. Aquets aflorament de l’aqüífer es produeix l’any 2000. A l’any 2006 apareix una bassa amb unes dimensions equivalents al 25% de l’actual i des de l’any 2010 es consolida la seva actual dimensió fins al desembre de 2022 on s’inicia el seu rebliment.

L’aportació de les aigües d’escolament és mínima degut a que no existeix cap conca que hi tributi i a més, els relleus de Les Moixeriques (els situats al nord) presenten un pendent que desvia les aigües d’escolament vers a l’Est o Oest i no a la zona de la bòbila. Per una altra banda, no es pot mantenir el nivell d’aigua amb la pròpia superfície de la llacuna amb la precipitació com a única aportació. 

La bassa està situada en un sòl classificat com a no urbanitzable, i qualificat amb la clau 27 – Zones d’àrees extractives en l’actual PGOU. Així mateix, es troba regulada en el Pla territorial metropolità de Barcelona, com a un sòl de protecció especial, concretament, com un espai de protecció especial pel seu interès natural i agrari. 

El valor excepcional de la bassa prové del fet que és un biòtop del tot singular en un context local, es a dir, permet l’existència de processos ecològics i espècies que sense aquesta zona humida es veurien amenaçats a Llinars del Vallès i a la capçalera del riu Mogent i que en una superfície de poc més de 4ha conté un mínim d’11 hàbitats CORINE i d’aquests n’hi ha quatre que són Hàbitat d’Interès Comunitari (3150; 6420; 92A0; 8210) i un Hàbitat d’Interès Comunitari Prioritari (3170).

L’actual estany del pla de can Tàpies compleix les condicions de zona humida definides per la LLEI 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals:

L’estany del Pla de Can Tàpies està format per aigües dolces (provinents de l’aqüífer), són permanents des de que l’aqüífer va aflorar l’any 2000, són estancades i han exercit la funció de zona humida al llarg de molts anys, i per tant compleix les condicions de zona humida, segons l’article 11.1 de la mateixa Llei.

La zona humida del pla de can Tàpies presenta diversos ecosistemes, amb espècies vegetals i animals d'interès científic, així com un paisatge natural de gran valor estètic. Per tant compleix les característiques d’un espai natural segons l’article 2.2. de la mateixa Llei. 

En els articles 3.1. i 3.2. d’aquesta llei s’estableix que les diverses administracions públiques tenen l’obligació de protegir els espais naturals i la defensa de llurs ecosistemes de totes les causes de degradació que els poden amenaçar. 

 

I en el seus articles 4a, 4b, 4c i 4e, estableix que l'Administració de la Generalitat i les entitats locals han de protegir els sòls de les intervencions que poden comportar la pèrdua de llur qualitat, han de preservar les aigües continentals -tant les superficials com les subterrànies- de tota mena d'elements contaminants, conservar i regenerar les zones humides,  preservar les espècies vegetals i llur diversitat i protegir els espais naturals de determinats contaminants químics que perjudiquen moltes espècies protegides.

Per tot això exposat, el Ple Municipal de Llinars del Vallès ACORDA:

  1. Reconèixer la bassa com a espai natural, concretament una zona humida en el sentit que determina la LLEI 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals, donat que compleix:

a.     Les condicions de zona humida, ja que està formada per aigües dolces (provinents de l’aqüífer), són permanents des de que l’aqüífer va aflorar l’any 2000, són estancades i han exercit la funció de zona humida al llarg de molts anys.

b.     Incloure diversos ecosistemes, amb espècies vegetals o animals d'interès científic i una elevada biodiversitat.

c.     Presentar un paisatge natural de gran valor estètic, complint les característiques d’un espai natural.

  1. Reconèixer la bassa com un reservori d’aigua per a la protecció dels boscos propers de l’espai PEIN del Corredor i Montnegre i de l’espai PEIN del Montseny en cas d’incendis.
  1. Incorporar la màxima protecció en el POUM més enllà del Sistema hidràulic, i que assoleixi la qualificació permanent de connector biològic fluvial donat que “presenta interès en relació al paisatge del municipi, al potencial com a connector biològic i al manteniment de la biodiversitat” (pàgina 226 de la Memòria de l’aprovació inicial del POUM):

  2. Sol·licitar a la Direcció General de Polítiques Ambientals la incorporació de la Bassa del Pla de Can Tàpies a l'Inventari de les zones humides de Catalunya.
  1. Procedir a sol·licitar la seva màxima protecció a la Generalitat de Catalunya per a la seva inclusió completa al Pla d’Espais d’Interès Natural-PEIN i posteriorment la incorporació d’aquesta zona humida dins de la Xarxa Natura 2000 a Catalunya.

  2. Sol.licitar a la Generalitat de Catalunya l’inici dels tràmits per a la futura expropiació dels terrenys on es situa la bassa per a preservar aquest indret com a zona humida i potenciar les seves funcions de connexions biològiques entre l’espai PEIN del Corredor i Montnegre i de l’espai PEIN del Montseny, així com totes aquelles accions administratives necessàries per evitar-ne la colmatació.

  1. Atesa la perentorietat de l’imminent rebliment de la llacuna per la ràpida aportació de grans volums de terres foranes, sol·licitar a l’Agència Catalana de l’Aigua i a altres institucions competents l’aturada cautelar d’aquestes aportacions, en prevenció de la consumació de mals majors derivats dels perjudicis als hàbitats abans descrits. L’alarma social local derivada de l’actual dèficit d’abastament d’aigua, de l’increment del nombre de dies d’activació del Pla Alfa (en nivells 2 i 3) i del reiterat decaïment de la vegetació, han generat una mobilització ciutadada rellevant que no compren l’anorreament de la única làmina d’aigua rellevant i permanent de l’entorn del sector occidental del Parc del Montnegre i el Corredor.
  1. Comunicar aquest acord al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i, específicament, a l’Agència Catalana de l’Aigua.


I per a que així consti,

 

Fidela Frutos i Schwöbel, 

Regidora del MALL

Llinars del Vallès, 20 de mmarç de 2023