EIX AMBIENTAL


13.   Volem un Ajuntament que impulsi la protecció del medi ambient:

Crearem de nou la Regidoria de Medi Ambient: per preservar i conservar el medi ambient en el sòl urbà i no urbanitzable. 

Promourem la sensibilització ambiental: millorant de forma respectuosa la xarxa de camins, cuidant les fonts, protegint els arbres monumentals. 

Contactarem amb el món agrari: fomentant els horts urbans municipals, les pràctiques ecològiques en el horts particulars i promourem el compostatge domèstic.

Farem el seguiment de la bassa: vetllarem perquè sigui protegida com a zona humida i perquè sigui patrimoni públic. 

Conservarem el paisatge de Llinars: farem un Catàleg Ambiental i del Paisatge Local i el protegirem.


14.   Per una  economia ecològica que minimitzi els impactes i els residus:

Leconomia del nostre poble ha de ser diversa, propera i sostenible: fem un Pla d’economia ecològica municipal.

Els recursos locals shan de potenciar: creem llocs de treball des de l’activitat ecològica agrària amb un Parc agrari, des de la ramadera i de pastura per a la gestió forestal i amb una escola de pastors supramunicipal, des de l’educació ambiental mostrant la riquesa ambiental del territori, etc.

Fomentem els productes de proximitat: fent que en el mercat setmanal hi hagi parades de productes ecològics propers i creem fires periòdiques amb productes i serveis ecològics.

 Cal transformar els productes del sector primari: creem un Obrador municipal amb els municipis veïns.

Per una nova cultura sense plàstic: recuperem antigues maneres d’envasar i premiem les bones pràctiques.


15.   Per una planificació del territori més sostenible, diguem no al POUM: 

Aturarem la Revisió del planejament urbanístic de Llinars (POUM): debatem conjuntament el futur del nostre poble, que no decideixin per nosaltres.

Reduirem polígons i zones residencials i preservarem els camps. Més del 25% dels polígons es troben desocupats. Fem un Parc agrari. 

Limitarem lalçada del nous edificis residencials: volem mantenir el sentiment de poble i gaudir de les vistes de l’entorn de Llinars.

No malmetem la riera dAlfou, la riera de Vilamajor i el riu Mogent amb els polígons previstos del Pla del Morató, Can Llobera i Can Colomer.

El riu Mogent no ha de ser un  parc, deixem els rius i les rieres en pau: protegim-los més enllà de la llera i renaturalitzem-los.

La bassa de Llinars es protegirà com a zona humida: lluitem per la seva màxima  protecció, convertim-la en un connector fluvial i vetllem per la seva conservació.


16.   Promocionem lautosuficiència energètica del nostre poble:

LAjuntament sha dimplicar en l’àmbit energètic: cal crear el Pla Municipal energètic per afrontar la crisi energèticai redactar l'Ordenaná energètica municipal.

Bonificacions a lIBI per a la instal·lació de plaques solars: instal·lació als teulats, no als camps. 

La pobresa energètica emmalalteix les persones: creem una borsa d’ajudes per a la rehabilitació energètica amb les diverses línies de subvencions de les administracions públiques.

LAjuntament ha dimpulsar i recolzar la creació de Comunitats energètiques: fomentem-ne la implantació amb xerrades, promocions col·lectives i assessorament.

 

17.   Promocionem lautosuficiència alimentària del nostre poble: 

Els pagesos contribueixen a la autosuficiència i a la sobirania alimentària: fem un Parc agrari i un equipament municipal d’obrador. 

La futura pagesia jove no té terres per a cultivar: creem el Banc de terres amb l’ajuda dels propietaris actuals dels camps per tal que doni continuïtat a l’activitat agrària.

Els horts comunitaris ajuden a la salut i a la socialització: creem horts de lloguer municipal reduït, que ajudi les economies familiars i que millori les relacions intergeneracionals. 

Els horts particulars també són importants: promovem, potenciem i donem suport als horts en balcons i als patis, i promovem el compostatge casolà.

 

18.   Lluitem contra la sequera: per una nova cultura de laigua

La sequera i lestalvi daigua és un problema col·lectiu: fem una Ordenança de l’aigua municipal. 

Com podem estalviar aigua a casa i al jardí: fem campanyes informatives periòdiques, no quan arribi el problema.

Estalviem aigua en parcs i jardins públics: fem un Pla Verd de manteniment, amb vegetació autòctona i minimitzem la gespa.

Realitzar ecoauditories en edificis i equipaments municipals: cal exposar els resultats i millorar les instal·lacions. 

Que Aigües de Llinars realitzi campanyes destalvi: repartiment d’airejadors i altres mecanismes estalviadors d’aigua.

Que Aigües de Llinars informi permanentment: fem auditories públiques anuals del servei, explicant amb xifres els consums municipals i indicar en els rebuts el consum ideal d'aigua per persona i dia. 

 

19.   Per una mobilitat sostenible municipal i intermunicipal:

 

Mobilitat segura per al nostre poble: establim un Pla Municipal de mobilitat sostenible. 

Mobilitat per a tothom, perquè ningú quedi aïllat a casa seva: implementem el Servei de Transport a Demanda (TAD) des del municipi.

Que lAjuntament defensi el bon funcionament dels trens de rodalies: és necessari recollir les queixes ciutadanes i fer pressió amb altres ajuntaments, perquè s’incrementi la freqüència de trens a la línia R2 de rodalies.

Creem carrils bicicleta:  cal connectar els principals equipaments per fomentar una mobilitat sana i segura per a ciclistes i patinets.

 

20.   Els animals ens importen:

Promourem més corre cans i espais on puguin estar els gossos i més suport municipal a la gestió de les colònies de gats.

Garantirem la màxima protecció i custòdia dels animals perduts, inclòs el cap de setmana i fomentarem treballar amb protectores d’animals. 

Actualitzarem lOrdenança de protecció i benestar animal a la normativa vigent i vetllarem perquè no es produeixi el maltractament animal

Proposarem un departament de benestar animal: cal vetllar pel benestar dels animals en coordinació amb la policia.

Farem campanyes periòdiques de respecte als animals a les escoles i, en general, a tota la població.

Llinars ha de protegir la seva biodiversitat: fem un catàleg municipal de la flora i la fauna i establim-ne la conservació amb la Diputació, la Generalitat i les entitats conservacionistes.